Historien om Statsraad Lehmkuhl og det opprinnelige gangspillet


Skipets styrmann (t.v.) sammen med verkstedformann Odd Hurlen og ingeniør Arild Overaa fra Rolls-Royce Deck Machinery studerer gangspillet ombord i Statsraad Lehmkuhl etter at det ble tilbakeført i 2002.

På klubbmøtet den 7. oktober fortalte klubbmedlem Ludvig historien om seilskuta Statsraad Lehmkuhl, og hvordan det opprinnelige gangspillet, som ble fjernet på 70-tallet, igjen ble tatt i bruk om bord. En utrolig historie!

Grossherzog Friedrich August, som var det opprinnelige navnet på Statsraad Lehmkuhl, ble bygget ved Johann C. Tecklenborg AG i Bremerhaven og sjøsatt og brukt som skoleskip fra 1914. I 1920 ble skipet overført til England som krigserstatning etter 1. verdenskrig, men allerede tre år senere ble skipet kjøpt og overført til Norge. Det var i denne forbindelse navneendringen til Statsraad Lehmkuhl ble gjort, og skipet kunne igjen benyttes som skoleskip.

Statsraad Lehmkuhl beslaglagt av tyskerne i 1940. De benyttet skipet til hovedkvarter og bolig for offiserer. Etter krigen tok imidlertid stiftelsen Statsraad Lehmkuhl ansvar for fartøyet og restaurerte det.

Hilmar Reksten kjøpte skipet i 1967 og den stolte skuta fikk igjen seile som skoleskip – til stor glede for mange. Denne ferden varte dessverre bare i seks år, da Statsraad Lehmkuhl ble lagt i opplag av økonomiske grunner. Vedlikeholdet av skuta ble imidlertid godt ivaretatt også de kommende årene.


Gangspill slik det opprinnelig ble drevet - av menneskekraft.

På 1970-tallet ble det originale gangspillet tatt av skipet – og kastet på havet. Rolf Hugo Andreassen, som var inspektør i Rekstenrederiet, merket seg imidlertid plassen der gangspillet ble dumpet. Andreassen var hobbydykker og fikk lokalisert og hentet opp den store metallklossen, som ble plassert på bryggen ved Andreassens landsted i skjærgården i Bergen.

I 1986 ble Statsraad Lehmkuhl solgt til stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl. Rolf Hugo Andreassen og kona Marthe hadde sterke følelser for seilskipet og Marta satt flere år i stiftelsens styre. Paret ønsket at det opprinnelige gangspillet skulle tilbakeføres til Statsraad Lehmkuhl, og det ønsket ble etter hvert oppfylt.

Etter deres død ble gangspillet hentet og bragt til Rolls-Royce Deck machinery i Brattvåg (Hydraulic Brattvaag) i Brattvåg. Rolls-Royce, der vårt klubbmedlem Ludvig jobbet, konstruerte og produserte i den forbindelse en løsning som gjorde at gangspillet kunne drives av det hydrauliske systemet til ankervinsjen. Løsningen gjorde det også mulig å koble gangspillet fri og operere det på den opprinnelige måten - med menneskekraft.

Gangspillet ble ført tilbake til Statsraad Lehmnkuhl i 2002 og er jevnlig i bruk. All ny mekanikk og hydraulikk er plassert under dekk. Over dekk fremstår gangspillet som originalt der en ikke ser noe til de modifikasjoner som er gjort.

Tusen takk for en spennende historie, Ludvig! Dette var skikkelig interessHydraulikkant!

Hydraulikksystemet til ankervinsjen under dekk ble benyttet til å drive det modifiserte gangspillet.


 
Velkommen til åpent møte!

12. september 2023

Velkommen til åpent møte!

Den 21. september kl. 19 kommer vår nye kommunedirektør, Karl Andre Birkhol, og redaktør i Øyblikk, Andreas Hesselberg, på besøk til oss på Mjølner samfunnshus. Alle som vil høre hva de har å fortelle, er hjertelig velkomne!

Inspirerende møte med distriktguvernør Anders

7. september 2023

Inspirerende møte med distriktguvernør Anders

Giske Rotaryklubb med president Brit i spissen, hadde i dag et hyggelig besøk av Anders Anderson, som er årets distriksguvernør. Han er medlem i Eda-Eidskog Rotaryklubb, som geografisk ligger både i Norge og Sverige, og Anders er svensk.

CREATE HOPE in the WORLD

1. juli 2023

CREATE HOPE in the WORLD

Rotarys verdenspresident for dette rotaryåret, Gordon R. McInally, har valgt «CREATE HOPE in the WORLD» som temaet for 2023-24.

Sommerfest med presidentskifte

22. juni 2023

Sommerfest med presidentskifte

Den 22. juni var hele klubben samlet til sommerfest med presidentskifte. Som vi koste oss!

Imponert over Vannsportsenteret på Giske

14. juni 2023

Imponert over Vannsportsenteret på Giske

Den 14. juli besøkte medlemmene i Giske Rotaryklubb Giske IL sitt Vannsportsenter, som ligger på Gjerdesanden, like ved Giske IL stadion. Der ble vi tatt godt imot av Torkil Skjong, som fortalte om vannsportsatsingen og viste oss rundt på området.

Tegneriet på Roald

11. mai 2023

Tegneriet på Roald

Den 11. mai besøkte vi Tegneriet på Roald der Torun Hunnes tilbyr ulike kurs for folk i alle aldrer. Spennende!

Imponerende anlegg!

27. april 2023

Imponerende anlegg!

Den 27. april var vi invitert til Subsea 7 sin spolebase på Vigra. Tor Ola Olsen som er basesjef på anlegget, tok vel imot oss og inviterte både på kaffe og omvisning. Her står sikkerhet og kvalitet i fokus!

Spennende vannsportsatsing av Giske IL

12. januar 2023

Spennende vannsportsatsing av Giske IL

Den 12. januar hadde vi besøk av engasjerte representanter for Giske IL Vannsport. Vi er skikkelig imponerte over hva de har fått til ved den flotte Gjerdesanden!

Koselig førjulstreff

8. desember 2022

Koselig førjulstreff

Torsdag 8. desember inviterte klubbmedlem Halvard oss til de nye lokalene AVIS har etablert seg i ved Ålesund lufthavn, Vigra. Det be en «julete» og koselig kveld der vi også ble oppdatert om Rotarys arbeid med å utrydde Polio i verden.

Besøk av «nyepresten»

17. november 2022

Besøk av «nyepresten»

Den 17. november hadde vi besøk av sokneprest Benjamin Anda. Vi fikk vite litt mer om hvordan det er å være prest i en liten kommune – og om hvordan det er å være «på» 24 timer i døgnet.
Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Mjølner samfunnshus
Adresse: Molnesvegen 59
Postnummer: 6040
Sted: Vigra
Land: NO
Møtedag: Torsdag
Møtetid: 20:00
Møtespråk: no

Klubbens møter:

Klubmøte m/program

2023-10-05 20:00 - 21:00

Høstferie- møtefri

2023-10-12 20:00 - 21:00

Klubbmøte m/program

2023-10-19 20:00 - 21:00

Møtearkivrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...